od snickers » 15 lis 2015 13:33
Dobrý den, máme s manželkou komunikační problém, který trvá již 7 týdnů bez přestávky. Nejsme schopni se domluvit na ničem. Jsme spolu 14 let, máme 4 děti, 2 dospělé holky z manželčina prvního manželství ( 23 a 21 let ) a dva kluky ( 10 a 12 let ). Již před půl rokem ( v podobné situaci ) jsem navrhoval manželskou nebo párovou terapii, ale manželka vždy odmítla se slovy, že jsou to moje problémy a ať si je vyřeším sám. Potkal jsem výborného terapeuta, kterého navštěvuji od června. Navrhl jsem, že se budeme o kluky střídat alespoň na víkendy, myslel jsem, že si vzájemně odpočineme a srovnáme si v hlavě naše představy a pak si o nich popovídáme. Bohužel se tak nestalo. Došlo i na peníze, manželka 12 let nepracuje, byli jsme tak domluveni, že se bude věnovat dětem. Když mě ale po několikáté slovně napadla a označila za finančního vyděrače, tak mi došla trpělivost a řekl jsem, že si musí najít práci. Celou dobu jsem živil tuto početnou rodinu z jednoho a půl platu ve školství. Manželka se po celou dobu se mnou snaží manipulovat vymyšlenými historkami, nebo tím, co jsem v životě neřekl, a když už nevěděla jak dál, tak mě několikrát ponížila a obvinila z nepravdivých skutečností před našimi kluky. Bylo a stále je to příšerné. Dále udělala všechno pro to, aby mě pošpinila i před našimi dcerami, o které jsem se celou dobu staral jako o vlastní. Těžko se mi vysvětluje, že není pravda, co o jim o mě maminka vypráví. Stále jsem čekal, že se celá situace uklidní a že si promluvíme o tom jak dál. To ale nenastalo, naopak, manželka se mnou přestala úplně komunikovat, nesděluje mi kde je, ráno odejde a já nevím, kdy se vrátí a jestli vyzvedne mladšího syna ze školy, odmítá vařit, nakupovat, dokonce už se dvakrát ráno odmítla postarat o kluky a šla si lehnout. Mám odpolední zaměstnání, takže děti přes den nevidím. Navštívil jsem několik poraden, psychologů, včetně dětského, byl jsem dokonce na OSPODu a jednou také na policii, manželka začala být velice agresivní. Jedna z variant je, že se u manželky začala projevovat psychická choroba, protože to jak se chová, opravdu není úplně normální ( zpočátku mě chodila v noci budit, abych se nevyspal a poslední dobou si večer doma nahlas prozpěvuje a dokonce tančí po bytě a tvrdí mi, že se cítí výborně - nevím, kdo by se v takové situaci mohl cítit výborně, snad jedině nemocný člověk ). Problém je v tom, že manželka nemá po celou dobu našeho soužití ani obvodní lékařku. Doktory nesnáší a poslední dobou je ve spojení s jednou šarlatánkou, která si hraje s energiemi. Nepodařilo se mi manželku dostat ani do jedné poradny, takže vůbec nevím co s tím. Celá situace mě dovedla k rozhodnutí, že podám návrh na rozvod a na úpravu péče o děti. Prosím vás o radu. Protože se manželka chová divně i ke klukům a protože netuším co se doma děje v mé nepřítomnosti, chci získat kluky do mojí výhradní péče. Také bych rád uvedl do návrhu na rozvod a péči o děti, že mám podezření na psychickou chorobu mojí ženy. Můžete mi prosím, poradit, jak na to? Situace doma je opravdu vážná a tento každodenní psychický teror ohrožuje zdraví nás všech. Další veliký problém je, pokud by došlo k rozvodu, jak vyřešit bydlení. Už jsem chtěl několikrát odejít, alespoň dočasně ( abych se alespoň já z toho nezhroutil, jinak bychom skončili všichni na ulici ), než se situace vyřeší, ale nemůžu a nechci v takovém prostředí nechat naše kluky. Děkuji vám za jakoukoliv radu či zkušenost, jak v tomto zapeklitém případě dál postupovat.