Dobrý den, zanedlouho mě čeká první setkání s českou rozvodovou mašinérií, konkrétně OSPODem, a mimo jiné řeším i následující dilema. Poradíte?
1) NENAHRÁVAT: (+) nebudu tím prvním, kdo zaseje do jednání semínko nedůvěry (-) nebudu mít od začátku zdokumentovaný průběh jednání
2a) NAHRÁVAT SKRYTĚ: (+) nikdo se to nemusí dozvědět (-) asi to nebudu moci kdekoli použít
2b) NAHRÁVAT ZREJMĚ (předem se zeptám a telefon položím na stůl): (+) budu to mít k dispozici i s případným souhlasem (-) možná to nebude povoleno, budu za podezřelého a nebudu mít nic
Předem díky za sdílení zkušeností.
nahrávat či nenahrávat?
Re: nahrávat či nenahrávat?
Za sebe bych doporučil tajně nahrávat, když řekneš, že chceš nahrávat, bude pracovnice ostražitá a neřekne ti pravdu jak se k celé věci staví. Vezmi v potaz, že těmto babám nejde o zájem dětí, ale pouze o zájem matek. Čas tě poučí, neboj.
Nahravat urcite, skryte.
Protoze ani zrejmou nahravku nikde nebudes moci pouzit (tedy, budes ji moci pouzit stejne jako skrytou, pouze k pripadne stiznosti, medializaci, atp, a bude mit stejnou vahu - tedy minimalni).
Ale pri otevrenem nahravani si da ospoda co neni naklonena SP sakra pozor, aby postupovala "de iure", a stejne moznost sp bojkotovala jak jen bude mozne.
A ani kdyz se zacnou zapletat do svych lzi, nerikat "ale ja to mam nahrane" .. to si nechat opravdu az na dobu kdy pripadne budu psat stiznosti a chtit ospod vymenit, kdyz nebude slusne fungovat.
ALE - to nejdulezitejsi je protokolace. Co neni ve spisu na papire, jako by nebylo. Never nicemu, co ti reknou ustne.
Protoze ani zrejmou nahravku nikde nebudes moci pouzit (tedy, budes ji moci pouzit stejne jako skrytou, pouze k pripadne stiznosti, medializaci, atp, a bude mit stejnou vahu - tedy minimalni).
Ale pri otevrenem nahravani si da ospoda co neni naklonena SP sakra pozor, aby postupovala "de iure", a stejne moznost sp bojkotovala jak jen bude mozne.
A ani kdyz se zacnou zapletat do svych lzi, nerikat "ale ja to mam nahrane" .. to si nechat opravdu az na dobu kdy pripadne budu psat stiznosti a chtit ospod vymenit, kdyz nebude slusne fungovat.
ALE - to nejdulezitejsi je protokolace. Co neni ve spisu na papire, jako by nebylo. Never nicemu, co ti reknou ustne.
Ok, díky za rady a upozornění. My už vlastně SP de facto půl roku bez větších problémů praktikujeme. Teď už jde "jen" o to, aby nám to aparát potvrdil. Jsem zvědavý.
Údajně lze nahrávat příchozí hovory bez upozornění a pak se dají tyto nahrávky i použít - ovšem co je na tom pravdy netuším, mám to od známého a ten od svého právníka.
Pokud jde o jejich použití u soudu, žádná soudkyně se v množství důkazů, jaké musí řešit, nebude takovou nahrávkou zabývat, půjde-li o méně významnou informaci. Pokud ovšem nahrávka bude obsahovat podstatné výhrůžky druhé strany, pak bych ji soudu předal. Sice bude možná nahrávka shledána jako nezákonná, ale soudkyně ji už jednou uslyší a z hlavy ji nevymaže.
Jinak se přikloním k tomu, co napsal výše tulen2, důležitý je protokol, nevěřit ničemu, co se řekne - ověřeno osobní zkušeností.
Pokud jde o jejich použití u soudu, žádná soudkyně se v množství důkazů, jaké musí řešit, nebude takovou nahrávkou zabývat, půjde-li o méně významnou informaci. Pokud ovšem nahrávka bude obsahovat podstatné výhrůžky druhé strany, pak bych ji soudu předal. Sice bude možná nahrávka shledána jako nezákonná, ale soudkyně ji už jednou uslyší a z hlavy ji nevymaže.
Jinak se přikloním k tomu, co napsal výše tulen2, důležitý je protokol, nevěřit ničemu, co se řekne - ověřeno osobní zkušeností.
Myslím, že použití nahrávky není zas až takový problém. Pokud při jednání s OSPOD padne něco nepatřičného, co by měl soud vědět, tak to určitě napsat soudu (případně přiložit přepis rozhovoru). Pokud bude zástupce OSPOD u soudního jednání tvrdit, že to není pravda, tak lze na něj podat trestní oznámení a tam se na existenci nahrávky odvolat...
Je naivni chtit ve sporu o vychovu deti predkladat "dukazy", a jeste navic nahravky. Tohle se otoci pouze proti otci.PepazDepa píše:... tak to určitě napsat soudu (případně přiložit přepis rozhovoru)......
Nahravani ospodu slouzi na 2 veci
- na to abych si to poslechl v klidu, znova popremyslel co vlastne ospod rika (jestli ve skutecnosti nerika neco jineho nez slysim), jak reaguju ja, co se reklo a co je zapsane.
- na pripadnou stiznost na ospod a pozadovani jeho vymeny, vcetne pripadneho trestniho oznameni na pracovnice PRED zapocetim stani o peci. T.j. predtim, nez na stani ospod bez jakehokoli duvodu rekne "dite matce, otci styk", protoze to tak tahle konkretni pracovnice dela vzdy a stejne i (ne)jedna predtim.
Takze kdyz ospod jedna velice genderove nevyvazene, odmita cinnost i pres otcovu (protokolovanou) snahu o narizeni mediace, poradny, pripadove conference, odmita protokolovat to co zaznelo, a je jasne ze u soudu by rekl "dite matce", je treba stezovat si po nejakem tom nakupeni jasnych pochybeni vedouci ospodu, s pozadavkem vymeny pracovnice. Nahravky stale nevytahovat. Pokud vedouci veci co zaznely a co se dely popre, a odmitne pracovnici vymenit, stiznost opakovat, priznat existence nahravek, a pozadovat pro ztratu duvery vymenu celeho ospodu, stiznost eskalovat na zrizovatele.
Pokud stale nic, podat pripadne TO (pokud je na co), eskalovat na ombudsmana (+opet kopie vedouci, zrizovatel).
Cilem je vymenit pracovnici za takovou, co neni apriori zaujata proti SP, a opravdu rodice povede (oba) k rozumne dohode.
zdravím
souhlasím s odpovědí - od tuleň2
mj nahrávat můžete i BEZ souhlasu , vždy na OSPOD nahrávejte !právě proto proč - výstižně to píše tuleň2
jednání mělo začít 900 , měl jsem budík začal mi zvonit 903 -omlouvám se vypnu ssi zvuk , vzal jsem tel do ruky zapnul nahrávání a položil ho na stůl...nikdo nikdy nic neřekl
mj co mi pomohlo , byla příprava na OSPOD ( mé poznámky ) a bílý velký papír - dělal jsem si poznámky , sem tam se podíval do mých poznámek( pozor at vám do nich nejde vidět )
souhlasím s odpovědí - od tuleň2
mj nahrávat můžete i BEZ souhlasu , vždy na OSPOD nahrávejte !právě proto proč - výstižně to píše tuleň2
jednání mělo začít 900 , měl jsem budík začal mi zvonit 903 -omlouvám se vypnu ssi zvuk , vzal jsem tel do ruky zapnul nahrávání a položil ho na stůl...nikdo nikdy nic neřekl
mj co mi pomohlo , byla příprava na OSPOD ( mé poznámky ) a bílý velký papír - dělal jsem si poznámky , sem tam se podíval do mých poznámek( pozor at vám do nich nejde vidět )