Neřímé náklady u malých dětí je to, co řeší každá rodina s příchodem mimina - pokles příjmů, který souvisí s péčí o dítě. Je to řádově desítky tisíc měsíčně u průměrně vydělávající rodiny. Někde to jde do vyšších desítek tisíc u nadprůměrně vydělávajících. Jak jsou děti starší, tak klesají tyto náklady ( nebo lépe řešeno pokles příjmů spojené s péčí) a stoupají náklady přímé. U mimin je to v podstatě celý příjem, u školkového dítěte už je to spíš snížení příjmů při částečném úvazku u časově vysoce vytížených profesí, omezení výběru zaměstnání s ohledem na omezení na směnný provoz, noční služby, služební cesty. A OČR. U mladších školních dětí je toho zas o kus méně.Simpson123 píše: ↑10 čer 2020 08:50 Lamo braneni v peci je teziste problemu to souhlas.
BTW co jsou u malych deti neprime naklady? V me praxi chce de facto matka aliky takove aby po odstehovani se z myho baraku zvladla platit drahy najem bytu a je to drsne moc penez....takze otec to ma platit, aby mela maminka kde bydlet? Takhle moje matka uvazuje, ohani se deckama ale jde o nakldy matky ktere vznikly odstehovanim matky od otce, proti vuli otce.
PS: naklady na deti pocitam jen co souvisi s detmi: obleceni, jidlo, boty, hracky, sporty, leky, nic vice. Proti temto nakladum je najem bytu ve velkomeste ranec.
Takze otec je povinen platit ranec penez za podnajem matce aby matka s detma prezila bez otce? Mimochodem ty najmy jsou tak drahe ze to realne smeruje k 50% meho platu....docela hardcore....a matka je nizkoprijmova, uspory nema, na hypo nedosahne s penezi to take neumi.
Obvykle to ve funkční rodině je na základě dohody tak, že jeden pečuje více, druhý to táhne více finančně. Rozpadem rodiny tato dohoda padá. Ale na faktu, že péče o dítě omezuje možnosti příjmu, se nic nemění. Musí se vytvořit buď dohoda nová. A nebo jí nastolit soud.
Nejspravedlivější řešení je podle mě rozdělit vše na půl - polovina péče ( tím se rozdělí na polovinu i ty náklady nepřímé) ,polovina nákladů na dítě přímých.
Teď připusťme, že jeden rodič pečovat odmítá. Hodí péči o mimino na jednoho rodiče. Já bych v této situaci byla fakt naštvaná, kdybych kvuli péči o mimino musela nechat práci, být na rodičáku za 7,5tis. , otec vydělával v řádexh vyších desítek tisíc ( v podstatě jen díky tomu, že se vybodne na péči o vlastní dítě) a fňukal, že mi platí třeba 7 tis tis. na mimino, já za plíny, jídlo a hadry utratím 3 tis. a za zbytek si platím vlastní bydlení. Přitom kdyby nebyl hňup a pečovat, tak si v době jeho péče tečh jeho usmrkaných 7tis. vydělám za jednu víkendovou službu.
Stejně tak chápu tebe, pokud chceš pečovat. Klidně i svou celou polovinu. Je ti v tom bráněno. A ještě jako návdavek musíš platit za péči o děti jinde, ikdyž o tu péči jinde vůbec nestojíš.
A pak se dostáváme tam, co už jsem psala - problém je v bránění v péči.
Pokud pečovat nechceš, odmítneš, hodíš to na krk druhému rodiči. Tak vůbec nevidim problém, když takový lepml zafinancuje druhému rodiči ( který místo něj pečuje o malé děti a nemá možnost výdělku) i část bydlení ( nebo ty tradované kabelky, nehty a dovolné v Karibiku). A pokud nevydělává nějaký balík, tak může vyšplhat klidně i na 50% jeho příjmu ( na více dětí). Pokud by lempl místo pindání pečoval, tak jak má, tak si ten druhý rodič na ty kabelky má možnost vydělat sám.